Waarom de mondhygiënist en de diëtist monden delen
Het werk van de mondhygiënist en diëtist gaat vaak hand in hand met de mond als verbindende factor. Zo krijgen we vaak mensen met dezelfde aandoeningen onder behandeling en gebeurt het zelfs een enkele keer dat we naar de ander doorverwijzen.
Neem bijvoorbeeld iemand met diabetes. Die zal natuurlijk bij de diëtist belanden voor voedingsvoorschriften om de bloedsuikerspiegel in evenwicht te krijgen, maar ook bij de mondhygiënist. Dit omdat veel diabetici minder speeksel aanmaken waardoor het tandplak eerder schade aanricht, met als gevolg gaatjes en ontstekingen aan het gebit.
Maar denk bijvoorbeeld ook aan mensen met een maagband. Zij kunnen vaak minder eten en doen dit daardoor vaak meer verspreid over de dag in overleg met een diëtist. Voor je maag is dat fijn, maar met meer dan zeven suiker- en zuurrijke ‘voedingsmomenten’ betekent dit een grotere aanslag op je gebit wat kan leiden tot cariës en tanderosie. Hier kom ik dan in beeld om te ondersteunen zodat het gebit zo goed mogelijk behouden wordt.
En (top)sporters komen haast niet onder het eten van suikerhoudende middelen uit zoals sportrepen en het drinken van sportdranken op verschillende momenten. Als mondhygiënist adviseer ik je hoe je de schadelijke zuren die deze met zich meebrengen, zoveel mogelijk tegen kunt gaan. Vaak tijdens het sporten al, zoals het kauwen van kauwgom tegen een droge mond.
Het lijkt misschien of veel adviezen van de diëtist en een mondhygiënist tegenstrijdig zijn, maar het is belangrijk altijd te kijken naar het doel. Iemand die door een vreselijke ziekte alleen nog maar door een diëtist speciaal voorgeschreven suikerrijke ‘nutridranken’ binnenkrijgt of -houdt, heeft wellicht geen keuze. Ik kan dan wel samen kijken naar manieren waarop en wanneer iemand deze drinkt.
Kijk dus niet gek op dat wanneer je een bezoekje brengt aan de diëtist, je er zomaar eens goed aan doet een bezoekje te brengen aan de mondhygiënist of visa versa.