Voorkom tandlak
Het openen van de mond tijdens een vrieskoude winterwandeling kan genoeg zijn voor kortstondige helse pijn. Inderdaad, deze column gaat over zenuwpijn. En als je daar last van hebt, dan is het flink door de zure appel heen bijten geblazen. Overigens kan zuur ook, net als warmte en zoetigheid een trigger zijn tot zenuwpijn.
Tandlak is één van de middelen die wij gebruiken tegen het genoemde probleem. Hoewel dit een middel is die door mij en veel van mijn vakgenoten als oplossing tegen gevoelige tandhalzen wordt gebruikt, ga ik je uitleggen wat de oorzaak hiervan kan zijn en hoe je dit beter kunt voorkomen.
De bron kan globaal gezien bij twee verschillende plekken van de tand liggen. Plekken die normaal gesproken een beschermlaag hebben.
Allereerst de tandwortel, die aan het zicht onttrokken en beschermt wordt door het tandvlees. Door ontsteking kan het tandvlees zich terugtrekken of door verkeerd poetsen weggepoetst worden, waardoor het cementachtige laagje dat zich hieronder bevindt eveneens verdwijnt. Ook door zuur eten of drinken kan dit beschermende onderlaagje verdwijnen. Hierdoor kunnen de daar aanwezige tandbeenkanaaltjes open komen te liggen waarin de hier aanwezige vloeistof door zoet, zuur, warmte en kou in beweging gezet wordt en tegen de zenuwen aan tikt.
De tweede plek bevindt zich boven de wortel, namelijk het zichtbare stuk tand welke beschermd wordt door glazuur. Deze laag kan verdwijnen of wegslijten door bijvoorbeeld tandenknarsen, (wederom) zuur eten en drinken en gewoonten als pijproken en het openen van bijvoorbeeld flesjes bier met de tanden.
De simpelste oplossing is uiteraard om bovenstaande acties met nadelige gevolgen te voorkomen. Uiteraard kan een mondhygiënist je altijd voorlichten en helpen de zenuwpijn te verlichten, zodat ook jij van het winterweer kunt genieten zonder die nare zenuwpijn.