De diagnose
De mondhygiënist kan met zekerheid vaststellen of u parodontitis hebt. Zij controleert de diepte van de pockets van het tandvlees met een zogeheten pocketsonde. Zij noteert dan onder andere ook de bloedingen en de beweeglijkheid van je tanden en kiezen. Op röntgenfoto’s kan vervolgens worden vastgesteld of en hoeveel kaakbot er rondom de wortels van de tanden en kiezen is verdwenen.
De aanpak van parodontitis: wie doet wat?
Bij parodontitis is het tandvlees losgelaten van de tanden en kiezen. De tandplaque/tandsteen zit boven de tandvleesrand en onder de tandvleesrand in de verdiepte pockets. De tandplaque bóven de tandvleesrand kunt u zelf verwijderen met behulp van een goede mondhygiëne. De tandplaque ónder de tandvleesrand kunt u niet zelf verwijderen. Dat moet de mondhygiënist doen.
Door de combinatie van een goede mondhygiëne en professionele behandeling kan parodontitis dus genezen. Er wordt dan geen kaakbot meer afgebroken. Maar: het kaakbot dat verloren is gegaan, komt niet meer terug. En, als de mondhygiëne weer verslechtert, komen de ontsteking en de verdieping van de pocket altijd weer terug.
Vraag de mondhygiënist om advies als …
– het tandvlees bloedt bij het tandenpoetsen of het eten van harde dingen, zoals appels;
– het tandvlees gevoelig of pijnlijk is bij het tandenpoetsen;
– het tandvlees terugtrekt, zodat het lijkt of de gebitselementen langer worden;
– de stand van één of meer tanden vanzelf verandert;
– gebitselementen los gaan staan;
– u last heeft van een vieze smaak;
– u last heeft van een ‘slechte adem’.