Frisse mond-op-mondbeademing
Afgelopen 4 november was het de Dag van de BHV, wat een mooie aanleiding vormde voor deze column. Toevallig ben ik deze week zelf ook nog eens aan de beurt voor een herhaalcursus bedrijfshulpverlening voor mijn eigen praktijk. Niet in de eerste plaats omdat dit verplicht is, maar ook omdat ik bekwaam wil kunnen handelen, mocht je toevallig in de wachtkamer of in de stoel niet lekker worden. Je bent bij mij dus (letterlijk en figuurlijk) in goede handen, om meerdere redenen.
Ik zie mezelf namelijk ook als BHV’er van de afdeling Mondzorg van jouw lichaam. Je lichaam is toch ook een soort fabriek. Eentje waar, zoals bij ieder ander bedrijf, het niet goed functioneren van een bepaald onderdeel gevolgen heeft voor andere onderdelen. Ik zal je uitleggen waarom.
Mondproblemen worden niet altijd veroorzaakt door slecht eten of poetsen. Het kan een dieper liggende oorzaak hebben, die jij vaak nog niet op een andere manier hebt opgemerkt en die ik kan opsporen. Stress en spanning kunnen bijvoorbeeld gevolgen hebben voor een disbalans in de hormoonhuishouding waardoor (onder andere) de ontstekingsgevoeligheid van het tandvlees toe kan nemen.
Maar het werkt ook andersom. Problemen in de mond hebben directe gevolgen voor tanden en tandvlees, maar kunnen ook gevolgen hebben voor andere delen van het lichaam. Denk bijvoorbeeld aan problemen aan je spijsverteringsgestel ten gevolge van het niet goed kunnen kauwen van je eten, waardoor je vaak al minder vezelrijk eten kiest. Het negatieve gevolg daarvan merk je al snel op het toilet.
Als BHV’er van de afdeling Mondzorg van jouw lichaam, help ik indirect dus misschien ook wel mezelf als BHV’er van Mondzorg West-Friesland. Want hoe fijn is het om, mocht het in geval van nood nodig zijn, mond-op-mond-beademing toe te passen op een patiënt of bezoeker met een schone en frisse mond.
Frisse mond-op-mondbeademing