De mondgezondheid heeft een grote invloed op onze algehele gezondheid. Het is wetenschappelijk aangetoond dat mensen die lijden aan diabetes meer risico lopen op ontstoken tandvlees en andere problemen in de mond. Suikerziekte kan tandvleesontstekingen doen verergeren en omgekeerd kunnen deze ontstekingen de regulering van de bloedglucosespiegel bemoeilijken.
Uit recent onderzoek is naar voren gekomen dat een longontsteking kan worden veroorzaakt door slechte mondhygiëne en parodontitis (vergevorderde tandvleesontsteking met botverlies) bacteriën, bij mensen met een verhoogd risico.
Door een regelmatig bezoek aan de mondhygiënist kan het risico worden verlaagd, omdat een uitgebreide gebitsreiniging en een op de persoon gerichte voorlichting en instructie een verbetering van de mondgezondheid geeft.
Ook kan parodontitis het risico op een hartinfarct en, in iets mindere mate, ook een herseninfarct vergroten. Wanneer er gingivitis (tandvleesontsteking) of parodontitis aanwezig is zal dit worden verergert door de aanwezigheid van ziekte zoals diabetes type 1, kanker of aids.
Schadelijke gewoonten zoals roken, alcohol en stress kunnen de algehele gezondheid maar ook de mondsituatie nadelig beïnvloeden. Daarnaast kan medicijngebruik de werking van de speekselklieren beïnvloeden en daardoor een droge mond veroorzaken.