De machinekamer van de mondhygiënist
En dan is het alweer 2019. De tellers van het nieuwe jaar staan weer op nul, dus geen mooier moment voor het opknappen van het een of ander. Zo staat voor mij deze week de monteur voor de jaarlijkse onderhoudsbeurt van mijn behandelstoel gepland, want niet alleen het gebit behoeft onderhoud.
Zo’n APK voor mondzorgapparatuur neemt minstens vier uur in beslag. Alles om ervoor te zorgen dat de patiënt schoon en veilig zit en niet halverwege een behandeling moet worden weggestuurd wegens pech. Mijn stoel is één van de vele apparaten die een wettelijk verplichte en oh zo nuttige jaarlijkse ’beurt’ krijgt.
Want bij het onderhouden van stoel en instrumenten ben ik er nog niet. Voor het dagelijkse onderhoud heb ik een machinekamer vol apparatuur die kan wedijveren met die van een kleine veerboot. Maar dan met wat verfijnder apparatuur.
Het eerste wat je hierin tegenkomt bij binnenkomst is een thermodesinfector. Een veredelde afwasmachine waarin de instrumenten met een chemisch schoonmaakmiddel gereinigd worden. Daarnaast heb ik nog twee autoclaven die de instrumenten verhit tot meer dan 130 graden Celcius en onder druk steriliseert. Alles volgens de richtlijnen van de WIP (wat staat voor de minder lollig klinkende Wet Infectie Preventie).
De autoclaven reinigen mijn gereedschap efficiënter, hygiënischer en grondiger. De tijd die ik anders hieraan kwijt zou zijn kan ik nu besteden aan mijn patiënten. Dat is per slot van rekening wat ik het liefste doe.
Het jaarlijkse onderhoud is een noodzakelijke aanvulling op mijn dagelijkse, wekelijkse en maandelijkse onderhoudstaken. Zelfs voer ik checks uit of de controlefuncties van de apparaten naar behoren werken, om zo zeker te zijn dat het sterilisatieproces goed verloopt.
Door de jaren heen zijn de apparaten veel geavanceerder geworden, waardoor het onderhoud ook is veranderd. Net zoals de auto in de garage wordt uitgelezen met de computer, gebeurt dit met de diverse apparaten in de mondzorg praktijk ook door gespecialiseerde onderhoudsmonteurs. Foutmeldingen, updates, het vervangen van (bijna) versleten onderdelen, registratieprocessen, temperatuurmetingen; aan alles wordt gedacht om de praktijk soepel te laten draaien.
Op 29 januari 2019 als column verschenen in weekblad de Drom
Recente reacties